al contingut a la navegació Informació de contacte

Llocs d'interès

Antigament, el municipi de Lles de Cerdanya pertanyia a la històrica comarca del Baridà, un territori amb trets propis a cavall entre les comarques de la Cerdanya i l’Alt Urgell. Actualment forma part de la baixa Cerdanya.

Amb 102’8 km2, és el municipi més extens de la comarca de la Cerdanya i inclou les poblacions d’Aransa, Lles, Mussa, Travesseres i Viliella així com el veïnat Cobarriu de La Llosa . A més, també hi ha diverses masies i habitatges aïllats com el Mas Barnola, La Borda de Serret, Les Cases de La Llosa, el Vilà, Senillés, Els Ribals, etc.  El poble d’Aransa disposa d’Entitat Municipal Descentralitza per gestionar el nucli (EMD d’Aransa).

El territori municipal s’estén des del riu Segre fins als cims del Pirineu axial, amb altituds que van des dels 1000m. a les zones baixes a tocar del Segre fins al cim més alt, La Tossa Plana de Lles, amb 2.916m. Pel Nord fa frontera amb el Principat d’Andorra, a l’Oest limita amb els municipis de Pont de Bar i Valls del Valira, a la comarca de l’Alt Urgell. Per l’Est llinda amb els municipis de Meranges i Bellver de Cerdanya, i pel Sud limita amb Prullans i Montellà-Martinet.

Una de les riqueses més preuades del municipi és l’aigua. Els dos rius principals són el Riu del Molí i el Riu de La Llosa, que recorren el municipi de Nord a Sud i desguassen al riu Segre. Aquests cursos fluvials s’alimenten de dotzenes de petits afluents, rierols i fonts com el Riu de Setut, el Riu de la Verneda, el Riu d’Engaït i el de Vallcivera. A més, a les diverses valls de muntanya hi trobem un seguit de petits estanys d’origen glacial com els Estanys de La Pera, el de Setut, i els de La Muga.

Les grans alçades de les nostres muntanyes estan ocupades majoritàriament per prats alpins i àrees de matolls adaptats als rigors del clima hostil i el fred extrem que caracteritza aquests indrets. Més avall, hi tenim grans extensions de boscos subalpins de pi negre amb neret i bàlec. Per sota, creix el bosc de pi roig i roure martinenc amb altres espècies arbòries i arbustives disperses com el bedoll, la salanca, el trèmol, el freixe, els avellaners, els corniols, la gavarrera, etc...

A l’entorn dels nuclis de població el paisatge és netament agrícola i hi dominen els prats de dall, els marges arbrats i les costes de matolls i arbusts. L’activitat agrícola de la zona majoritàriament es dedica a la ramaderia, tant vacuna com equina, i al conreu de farratges, tot i que també s’hi cultiven patates, cols d’hivern i hortalisses.

Aquesta gran varietat paisatgística i la rica biodiversitat del territori atreu, des de fa dècades, una gran quantitat de visitants, cosa que amb els anys ha esdevingut en un augment de l’activitat turística en detriment de la ramaderia. De tota manera, la pagesia encara s’hi conserva de forma destacada i desenvolupa la seva tasca de manteniment del paisatge.

Una bona part del nostre municipi s’inclou dins de dues zones protegides que pràcticament se solapen: l’EIN Tossa Plana-Puigpedrós i la Reserva Nacional de Fauna de Cerdanya-Alt Urgell. Aquestes dues figures de protecció vetllen per la preservació de l’hàbitat d’Alta Muntanya i de la fauna que es desenvolupa en el territori que abasten. Les mesures de protecció permeten un ús racional del patrimoni natural, com ara la gestió forestal sostenible i la caça regulada, però amb fortes restriccions sobre les infraestructures, construccions i activitats que puguin suposar un impacte negatiu pel medi.

Com hem comentat anteriorment, el turisme representa una de les principals activitats econòmiques del municipi de Lles de Cerdanya. Els evidents atractius del seu paisatge, la xarxa de camins, pistes i corriols i les empreses destinades a les activitats en el medi fan que cada any milers de visitants s’acostin als diferents pobles i espais del municipi. L’oferta turística és diversa i abasta des dels petits hostals i hotels amb encant de les diferents poblacions, fins a als remots refugis de muntanya, passant per les diverses cases de turisme rural. La restauració hi té un paper molt important, amb una bona oferta tant de la gastronomia casolana local com de la cuina més agosarada i actual. Aquesta oferta es complementa amb diverses alternatives de lleure i esport que fan servir el medi natural per a les seves activitats. Finalment, cal fer esment de les dues estacions d’esquí nòrdic, El Fornell d’Aransa i El Cap del Rec de Lles, que ofereixen les seves instal·lacions durant la temporada hivernal.